ATV Husets guide till montering av ATV Packlåda

Lär dig hur du monterar en förvaringslåda på din ATV

ATV Packlådor & Väskor
Din ATV är med största sannolikhet utrustad med lastrack fram och bak, har man någon gång försökt transportera något på lastracket märker man ganska omgående att vad man än lägger där så vill det inte hålla sig kvar, speciellt inte efter några meter i skogen.

Efter några turer med ena handen på styret och den andra på packningen brukar tålamodet däremot tryta och man ser sig om efter alternativ, en inte helt ovanlig variant är den klassiska brödbacken som monteras med någon rem man har liggande, ett ganska vanligt första steg mot att göra din fyrhjuling till en bättre redskapsbärare, och visst, det fyller sin funktion och du kan framföra din fyrhjuling på ett säkrare sätt med lasten någorlunda på sin plats så inget ont om brödbacken.

Har du kommit över den första nivån av ATV förvaring eller helt enkelt söker något som är bättre anpassat, ger din packning en behagligare och säkrare färd samt ger din fyrhjulingen ett sjystare utseende så är en anpassad ATV väska ofta det man börjar leta efter.

Efter en snabb titt vad som finns inser du snabbt att det finns en uppsjö av märken, modeller och prisklasser, vart ska man börja leta?

Nedan går vi igenom några varianter av väskor, vad du ska titta efter och hur du sedan monterar väskan.
Olika modeller av ATV Lådor
Användningsområde

Det finns som sagt en uppsjö av olika ATV väskor och lådor som fyller en mängd olika funktioner.

Börja med att fundera på vad du använder din ATV till idag och vad du har för behov att få med dig, är det uteslutande motorsågen och kombidunk som skall med är en anpassad motorsågslåda ett bra alternativ men ska du däremot bara ta med sågen någon enstaka gång och framförallt vill förvara fika och hjälmar i väskan utan att packningen blir blöt eller lerig är en stängd väska med lock ett bättre alternativ.
Här vet du bäst själv vad du har för behov så tänk igenom detta innan du bestämmer dig.

Prisklasser
Idag finns det ett enomrt utbud av ATV lådor på marknaden med vitt skiljda priser. En billig väska är inte nödvädigtvis dålig för dina ändamål men en dyrare kan ha finnesser som underlättar för dig i vardagen eller arbete.
En dyrare väska kan även ha lite bättre låsmekanismer i de fall de är låsbara, bättre lack om den är tillverkad i plåt eller till och med extra utrustning som värmehandtag för passagerare eller bromsljus.
Generellt sett är Universal väskor billigare än modellanpassade, skillnaderna på dessa går vi igenom nedan.
Likt det mesta återspeglar ofta priset kvalitén på produkten men idag finns det ett gediget utbud av riktigt prisvärda ATV väskor så det behöver inte kosta skortan. Det man bör hålla utkik efter på billiga väskor däremot är kvalitén på plasten, de flesta ATV väskor är gjorda i plast men riktigt billiga väskor kan vara tillverkade i ömtålig plast som lätt spricker när det blir kallt.
Alla väskor i vårt sortiment är tillverkade av seg och slagtålig plast som klarar kyla utmärkt.

Material
Som vi tog upp ovan är de flesta ATV väskor idag tillverkade i plast och det är viktigt att säkerställa så plasten är av god kvalitet. Förutom väskor i plast är nätkorgar i stål ganska vanliga och det förekommer även boxar i stål samt förvaringslådor i vattenfast plyfa eller liknande.

En plastväska har fördelen att vara lätt i sin konstruktion, den rostar inte och skramlar inte. Skall man däremot transportera tunga eller vassa verktyg i stor utsträckning kan en plastväska slitas snabbare än en variant i stål även om plasten i väskan är seg och slagtåligt.
Huvuddelen av väskor till ATV idag är gjorda i plast då de lämpar sig till ett mycket brett användningsområde.

En väska i stål, eller en nätkorg som är vanligare, har fördelen att vara mycket robust och slagtålig, nätkorgarna är också mycket lätta att rengöra vilket är bra om du transporterar redskap som blir smutsiga efter en arbetsdag.

Ett fåtal förvaringslådor, idag främst ekagårdslådan, är tillverkade i material som vattenfast plyfa. Det är ett mindre vanligt materialval men har visat sig väldigt framgångsrikt för Ekagårdslådan som är en favorit bland ATV ägare som arbetar i skogen, väskan har sålt i många år och konceptet har fungerat fantastiskt bra.
Montera ATV Väska
Så, till monteringen. Som vi tidigare gått igenom finns det Universal och modelanpassade väskor, nedan går vi igenom monteringen av en vanlig Universal låda bak på en ATV med lastrack av rörprofil.
Se även nedan film som går igenom processen steg för steg.

I alla våra väskor ingår monteringsdetaljer, själva detaljerna kan skilja i utseende men fyller samma funktion och samma typ av logik som nedan kan användas i de allra flesta fall.

1. Börja med at tplacera väskan på lastracket, väskan skall stå centrerad och var noga med att ha koll så du kan öppna och stänga sadeln utan att väskan tar i. Använd tumstock för att mäta så väskan hamnar rätt om du inte litar på ditt ögonmått, i de flesta fall kan man finjustera placering lite efter man tagit ut hål för u-bultarna.

2.Plocka fram monteringsdetaljerna, oftast är det 4st U-Bultar. U-Formade bultar som träs runt rör ramen och låses med ett bleck och muttrar.

3. Applicera färg, loctite eller fett (Vad som helst som är lagom kladdigt och lämnar märken efter sig) på u-bultarnas ändar.
Med väskan placerad där den skall vara trycker du försiktigt upp u-bultarna underifrån lastracket upp mot väskans botten på 4 ställen, du bör ha två u-bultar fram och 2 bak i de fall 4st krävs, annars fördela dem jämt under väskans botten.

4. Nr du gjort märken efter alla u-bultar lyfter du försiktigt väskan rakt upp och placerr den upp och ned på en kartongbit ( För att inte repa locket)

5.Nu bör du ha ett gäng markeringar som visar vart u bultarna skall placeras, ta fram borrmaskinen och välj ett borr som är någon eller några milimeter större än u-bultens diameter. Borrar du för tight så blir det bara jobbigt, hålen täcks ändå av muttern elelr blecket sedan och i värsta fall kan du täta med lite silikon om du vill ha det vattentätt.

6. Kontrollera så att u-bultarna passar i hålen du borrat innan du lyfter på väskan.

7. Placera väskan på fyrhjulingen och trä igenom u-bultarna i hålen. Här finns det två sätt att göra det på.
Du kan trycka i u-bultarna innifrån väskan och sedan skruva åt dem underifrån lastracket, detta sätt är bra om du har bra med plats under lastracket så du kommer åt eller har ett lastrack med fyrkantiga "rör"
Du kan även trycka i u-bultarna underifrån lastracket och låsa dem innifrån väskan med bleck och mutter, detta är ett bra sätt om du har dåligt med plats under lastracket och passar även bättre på maskiner med runda rör i lastracket. Tänk däremot på att du får bultar som sticker upp ur väskan, dessa bör klippas av och sättas någon typ av gummihatt (Det medföljer ej) på för att inte skada eventuell ömtålig packning. Lite krympslang eller en gammal ventilhatt kan fungera utmärkt.

Klart.
Att montera en ATV väska är en tämligen enkel procedur om man följer ovan steg och tar det lugnt och försiktigt, och det är inte hela världen om man råkar borra ett hål fel.
Har du frågor eller funderingar kring vilken ATV väska som passar din fyrhjuling bäst är du alltid välkommen att kontakta oss, vi har monterat hundratals väskor genom åren på de maskiner vi sålt och har i princip aldrig stött på en maskin som inte kunnat ha någon typ av smart förvaring.


Universal kontra Modellanpassade lådor

På många ATV lådor ser du snabbt att det inte står vilka modeller de passar till, medans det på andra står vissa exakta modeller.

Historiskt har lådor av typen Universal varit det som funnits att tillgå i förvaringsväg på ATV, de är som namnet antyder en väska som passar i stort sett allt, och det är fortfarande den vanligaste förekommande väskan som säljs idag då de är prisvärda och det finns i princip en variant för alla behov oavsett vilken fyrhjuling man kör.

I takt med att marknaden för fyrhjulingar ökat och kravet från kunder att få smidigare och snyggare förvaringslösningar på sin ATV så har ett större sortiment av modellanpassade packlådor växt fram, dessa lådor passar perfekt på den maskin den är framtagen till och har ofta snabbfästen för att enkelt kunna plockas av och på, de är dessutom ofta designade så att de följer fyrhjulingens design. Modellanpassade lådor finns idag till ett begränsat antal fyrhjulingar men sortimentet utvecklas hela tiden, lådorna är däremot lite dyrare än universalvarianten då mer utvecklingsarbete krävs och de är oftas begränsade till att passa nyare modeller av fyrhjulingar, vi ser ingen tendens på att modellanpassade väskor utvecklas till ATV modeller som inte produceras längre.

**Tips**
Universallådor är som vi nämt den vanligaste typen av väska, men hur vet man om den passar?

Det första man bör kolla är så att lastracket är tillräckligt brett och djupt, det gör inget om väskan sticker ut 5-10 cm per sida men merparten av väskan bör vila på lastracket. Tänk också på att inte välja en väska som sticker ut för mycket på sidorna då det är lätt att misbedöma bredden på fyrhjulingen i skogen då.
Det är vanligt att en ATV väska av universalmodell sticker ut lite både på bredden och bakåt från lastracket.

Det andra du bör kolla är vilken typ av lastrack du har, nästan alla universalväskor är anpassade för lastrack av stålrörsprofil (Även om "rören är fyrkatiga fungerar det lika bra att montera), detta har länge varit den absolut vanligaste typen av lastrack och på dessa går det alltid att montera en universalväska.

Har du ett lastack som inte har rörprofiler så har du med stor sannolikhet ett lastrack av någon plastkomposit som är tämligen slät, detta är vanligt på Polaris (även äldre), Nyare Can-Am och CF-Moto men det blir allt vanligare. På denna typ av lastrack går det att montera en universalväska men de U-bultar som ofta medföljer väskan måste troligtvis bytas ut mot en längre bult och bricka eller liknande. Många lastrack i plastkomposit har underligt utformade hål som ofta är anpassade för att sätta snabbfästen i, med dessa kan du också montera en universalväska. Can-Am har sin LinQ fästen, Polaris Lock and Ride, Arctic Cat har sitt Speedrack och CF Moto har även de en lösning med snabbfästen på vissa nyare modeller.

Specialfästen

Förutom ATV väskor och nätkorgar som vi tidigare nämt finns idag en rad specialanpassade lösningar för förvaring på fyrhjulingar för att passa alla ändamål man kan tänkas ha.
Några av de vanligaste specialfästena och förvaringslösningarna vi har är dessa:

Motorsågslådor & fästen

- Lådor eller fästen som är direkt anpassade till förvaring och transport av motorsåg, ofta med utrymme för kombidunk och diverse verktyg samt i vissa fall även med rum för röjsågen. Det finns idag flertalet fästen och lådor att välja på för dig som har motorsågen som redskap och behöver ha me den på din ATV i skogen.

Gevärsfästen & Fodral

- Ett enormt utbud av fästen och hållare för gevär, pistoler och t.om pilbågar och armborst har sitt ursprung i USA där dessa används flitigt i jakt. Ett smidigt sätt att få med jaktverktygen på turen på ett säkert och bekvämt sätt, här finns också ett stort utval av lösningar för att passa alla behov. Tänk på att följa lagar och förordningar vad gäller säkerhet vid transport av gevär vid Jakt.

Bränsledunkar

- Det finns u inget mer retligt än att få soppatorsk mitt i skogen, att försöka putta en fyrhjuling i terräng är ganska lönlöst och gå flera mil för att hämta reservdunken är inte så lockande. Tur att det idag finns ett stort utbud av både smidiga och snygga lösningar för att enkelt få med en eller två reservdunkar med bränsle på turen, man vet aldrig när det kommer till pass.


Övriga specialfästen


Förutom ovan lösningar för speciella ändamål finns det ett enormt utbud av praktiska lösningar för de flesta behov, behöver du få med en isborr ut på sjön? Mobiltelefonen så du kan nyttja GPS och hitta hem? En vattenflaska lätt till hands eller en spade och kratta?

Något av det vanligaste vi säljer är redskapsfästen som är som låsbara klykor, dessa är ofantligt praktiska och borde sitta på alla fyrhjulingar enligt oss, du får enkelt med spaden, snöskyffeln, spettet, krattan, eller varför inte fiskespöt på ett tryggt och bekvämt sätt. Möjligheterna är oändliga.